σχετικά με το φεστιβάλ

Fantasmagoria - Φεστιβάλ Φαντασίας στη Θεσσαλονίκη

«Το φεστιβάλ φαντασίας Fantasmagoria αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα ποιοτικότερα καλλιτεχνικά φεστιβαλ της χώρας. Είναι μια διοργάνωση που αφορά και προάγει τη δημιουργικότητα μέσω των τεχνών, την πρωτοτυπία, την σημαντικότητα της φαντασίας για την ατομική και κοινωνική ισορροπία.»

Εδώ και χρόνια, αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού προβάλλουν τους καλλιτέχνες τους και προάγουν τη δημιουργική έκφραση της φαντασίας, που πλέον, ειδικά στη λογοτεχνία, έχει διαμορφώσει το δικό της ξεχωριστό είδος. Η Λογοτεχνία του Φανταστικού αποτελεί -κυρίως από τα τέλη του 19ου αιώνα και έπειτα- ένα δυνατό ξεχωριστό είδος λογοτεχνίας με σπουδαίους εκφραστές και σταδιακά αυξανόμενη απήχηση στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Τα τελευταία χρόνια η λογοτεχνία του φανταστικού ανθεί και στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας πληθώρα νέων συγγραφέων που έχουν να επιδείξουν αξιόλογο έργο. Άλλες μορφές έκφρασης της συγκεκριμένης τάσης είναι τα RPG (Role Playing Games), το κόμικ, η ζωγραφική κ.ά.

Οι εκδηλώσεις και δράσεις του Φεστιβάλ Φανταστικού, προάγουν τη λογοτεχνία, τη φιλαναγνωσία και κάθε μορφή τέχνης που έχει πυρήνα της τη φαντασία του δημιουργού, ως μια προσπάθεια απόδρασης από τη δύσκολη καθημερινότητα ή ενίσχυσης του πνεύματος στην υλιστική εποχή που διανύουμε.

Δίνουν βήμα και ευκαιρία σε όλους τους καλλιτέχνες, από τους χώρους της λογοτεχνίας, ποίησης, χορού, γλυπτικής, αφήγησης, ζωγραφικής κ.ά., να προάγουν τον πολιτισμό, ώστε η Θεσσαλονίκη μας να αναδείξει και αυτό το πρόσωπό της: τον σύγχρονο τρόπο έκφρασης της φαντασίας των νέων καλλιτεχνών.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται τόσο σε μεγάλους όσο και σε παιδιά. Προσφέρουν την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει το έργο αξιόλογων καλλιτεχνών τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Ειδικά στην εποχή μας, η καλλιτεχνική έκφραση της φαντασίας προσφέρει μια ουσιαστική και ευνοϊκή διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητας και της οικονομικής κρίσης. Κάθε είδους πολιτιστικός θεσμός, ανανεώνει με μια νότα χαράς κι αισιοδοξίας την κοινωνία και τη ζωή, καθώς προάγει την κοινωνικοποίηση, την επικοινωνία και την καλλιέργεια του πνεύματος.

Μετά από αξιολόγηση, το φεστιβάλ Fantasmagoria έχει λάβει την πιστοποίηση EFFE 2019-2020.

Η πιστοποίηση EFFE (EFFE Label) αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας, που απονέμεται στα αξιόλογα καλλιτεχνικά Φεστιβάλ για την εργασία τους στον τομέα της τέχνης, τη συμμετοχή στην κοινότητα και το άνοιγμα ενός διεθνούς διαλόγου.

Ο οργανισμός Europe for Festivals Festivals for Europe (EFFE) είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός που φέρνει τις τέχνες κοντά στο κοινό. Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Michael Cacoyannis Foundation συμμετέχει στην τρίτη διοργάνωση του Προγράμματος EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (2019-2020), συνεχίζοντας να αποτελεί το κομβικό σημείο του προγράμματος στην Ελλάδα, ως πρέσβης σε εθνικό επίπεδο.

Πού;
Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Πότε;
12-13 Σεπτέμβρη 2020

Τι θα δω;
Βιβλιοπαρουσιάσεις
Σεμινάρια
Παιδικές εκδηλώσεις
Ομιλίες
Επιτραπέζια Φαντασίας
Gamer’s Corner
Βιβλία Φαντασίας
Διαδραστικά events
Εικαστικά
Συναυλίες
Προβολές Ταινιών & Animation
Performance
Εργαστήρια
Χορός
Stand Up Comedy
& πολλές εκπλήξεις!

Pin It on Pinterest

Share This